2023-06-15
Jaki blat do kuchni będzie najlepszy?
Materiał, z jakiego wykonany jest blat kuchenny, wpływa zarówno na trwałość czy wygląd blatu, jak i na jego cenę. To, który blat będzie najlepszy dla Ciebie, zależy m.in. od Twojego budżetu i Twoich potrzeb. Zobacz, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje blatów kuchennych i wybierz rozwiązanie idealne dla Twojej kuchni.
Rodzaje blatów kuchennych – sprawdź i wybierz najlepszy dla siebie
Jeśli często przygotowujesz posiłki i intensywnie eksploatujesz blaty, lepiej będzie wybrać blat wykonany z solidnego i twardego materiału. Jeśli użytkujesz blat rzadko i mniej intensywnie, możesz postawić na nieco bardziej miękki i mniej odporny na uszkodzenia materiał. Nie warto jednak decydować się na najtańsze, słabej jakości rozwiązania, bo takie nie przetrwają próby czasu i nie wyjdą cało ze spotkania z gorącym garnkiem czy ostrym noże. Jeśli możesz sobie na to pozwolić, lepiej wybierz materiał trwały i taki, który w razie usterki łatwo będzie naprawić.
Przyjrzyjmy się różnym rodzajom blatów.
Blaty laminowane
Blaty laminowane to jedne z najpopularniejszych blatów kuchennych. Wykonuje się najczęściej z płyty wiórowej, na wierzchu pokrytej termoutwardzalnym, wytrzymałym laminatem, a od spodu zabezpieczonej folią przeciwprężną. Dostępnych jest wiele kolorów i wzorów laminatów, także takich, które imitują drewno czy kamień. Są lekkie, dlatego można montować je na dowolnych meblach kuchennych.
Blaty laminowane nie wymagają żadnych skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie trzeba też ich impregnować. Można myć je tradycyjnymi preparatami do sprzątania kuchni. Są stosunkowo odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Należy jednak uważać, by nie uszkodzić powłoki np. ostrym nożem, bo usunięcie usterki będzie niemożliwe. Warto wiedzieć także, że do uzyskania większej powierzchni blatu konieczne jest połączenie ze sobą kilku mniejszych płyt. Jeśli zdecydujesz się na blat laminowany, uważaj, by zawsze wycierać jego powierzchnię w okolicy łączeń, tak, by szpary nie były narażone na działanie wilgoci.
Kiedy zdecydować się na blat laminowany? Wybierz to rozwiązanie, jeśli zależy Ci na wygodzie i funkcjonalności, a także na cenie niższej niż za blaty drewniane czy kamienne.
Blaty drewniane
Blaty drewniane przygotowuje się z klejonego lub litego drewna – rodzimego lub egzotycznego. Wykonuje się je na zamówienie, z jednego dużego kawałka lub z kilku mniejszych.
Drewniany blat kuchenny to produkt ekskluzywny i elegancki, a do tego ekologiczny. Najczęściej trzeba zapłacić za niego więcej niż za blat laminowany, ale w zamian zyskuje się luksusowy, ponadczasowy styl w kuchni i blat, który przy odpowiedniej impregnacji przetrwa znacznie dłużej niż blat z laminatu.
Blaty wykonane z drewna egzotycznego są wytrzymałe i odporne na wilgoć, choć i polskie gatunki drewna świetnie sprawdzają się w kuchniach. Dużą zaletą drewna jest też możliwość renowacji powierzchni i naprawienia usterek.
Jakie są minusy blatów drewnianych? Wyższa cena, konieczność impregnowania powierzchni, a w przypadku niektórych gatunków drewna mała odporność na uszkodzenia mechaniczne czy na wysoką temperaturę. Ponadto, aby blat zachował swój piękny, luksusowy wygląd, należy systematycznie go pielęgnować i impregnować (np. nakładając na powierzchnię specjalne oleje).
Kiedy zdecydować się na blat drewniany? Gdy zależy Ci na ekskluzywnym wyglądzie i nie przeszkadza konieczność regularnej konserwacji powierzchni, a także jeśli możesz pozwolić sobie na większy wydatek.
Blaty z litego kamienia
Kamienne blaty to przede wszystkim blaty granitowe, marmurowe i kwarcytowe. Są twarde, odporne na działanie wysokiej temperatury, ognia i wody, a także na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Wytrzymają spotkania z ostrymi narzędziami, a także zderzenia z ciężkimi przedmiotami. W dodatku ich nietuzinkowy wygląd pozwala stworzyć efektywną aranżację we wnętrzu. Można byłoby więc uznać, że blaty z kamienia są idealne. Mają jednak pewne wady.
Cena kamiennego blatu może być bardzo wysoka, w zależności od wybranego rodzaju kamienia. Blaty z kamienia są też bardzo ciężkie, dlatego należy wybrać solidne szafki kuchenne, które zniosą duże obciążenie. Dla niektórych wadą kamienia jest konieczność impregnacji powierzchni i stosowania środków, które oczyszczają blaty z osadów i przywracają ich piękny kolor.
Czy zdecydować się na blat z naturalnego kamienia? Tak, jeśli zależy Ci na pięknym wyglądzie i dużej odporności na uszkodzenia mechaniczne, za to nie przeszkadza Ci wysoka cena i konieczność wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych.
Blaty z konglomeratu
Blat z konglomeratu jest wykonany ze zmielonego kamienia, połączonego żywicą poliestrową. Jest jeszcze bardziej wytrzymały i odporny na uszkodzenia czy uderzenia niż blat z litego kamienia. O ile na blatach kamiennych mogą tworzyć się plamy, o tyle blat z konglomeratu jest dużo bardziej odporny na ich powstawanie. Na rynku dostępne są płyty o zróżnicowanych wzorach, kolorach, grubościach i wielkościach.
Czy blaty z konglomeratu mają wady? Mogą być jeszcze droższe niż blaty kamienne. Miewają też obniżoną odporność na wysokie temperatury czy promieniowanie UV.
Blaty kompozytowe
Blat kompozytowy powstaje – podobnie jak blat z konglomeratu – z mieszanki różnych składników, jednak w blatach kompozytowych jest ich więcej. Łączy się ze sobą m.in. zmielone kamienie, żywicę, pigmenty i różne dodatki.
Blaty kompozytowe są twarde i odporne na uszkodzenia oraz substancje chemiczne, a przy tym lżejsze i bardziej podatne na obróbkę, niż ich kamienne odpowiedniki. Łatwo się je czyści i równocześnie są mało podatne na powstawanie plam. W dodatku łatwo dopasować blat do wystroju kuchni dzięki dostępności różnych kolorów i wzorów płyt.
Czy kompozyt ma wady? Wykonane z niego blaty są mniej odporne na działanie wysokich temperatur niż blaty kamienne, a także bardziej podatne na zarysowania.
Jeśli stoisz przed wyborem mebli oraz blatów kuchennych i zależy Ci na rozwiązaniach wysokiej klasy, zapraszamy do kontaktu z nami. Razem z Tobą wybierzemy najlepsze materiały i zaprojektujemy oraz wykonamy funkcjonalną, stylową kuchnię.